Saturday, March 27, 2010

Add Your Own Background

Assalamualaikum,

untuk buat background blog kesayangan korang sendiri. macam ni caranye. biar Atieqah terangkan. semua gambar boleh di-klik untuk tumbesaran memberangsangkan.

1. mula-mula. gunakan ape-ape jenis editor / creator yg korang ada. saya ada Adobe Photoshop cs3. banyak kali saya terdelete pastu install balek. haha. dah, dah. kembali kpd cerita. tukar width dan height. rujuk gambar dibawah.




2. dah tu create lah bacground se-creative yg anda mampu. rujuk contoh di bawah. contoh je tau ! jangan copy sebulat bulatnye idea saya :)






3. dah puas hati? dahh lah. cantek dah tu ! ehehe. sila save di folder kesayangan anda. * cehh. semua aku ckp 'kesayangan' HAHA.





4. then upload dekat photo hoster pilihan hati *geli bunyi youu. I choose photobucket ! oyea.





5. aa, dah nak siap youu. tinggal pegi kat Dasboard > Layout > Edit HTML.



Here is the code you are looking for:

body {
background:$bgcolor;


Here is the code you want to paste in place of the code above:

body {
background-image:url(DIRECT LINK);background-position: center; background-repeat:no-repeat; background-attachment: fixed;

tukar DIRECT LINK dengan direct link gambar anda. rujuk gambar dibawah.




ada soalan? sila tanya. tak jadi? sila tanya. ahaha. hebat tak tutorial sayaaaa? :DD

sekiannn :)

2 comments:

balqis said...

kalau aku, code tu aku letak kat html/javascript.

lg senang kot sbb tak pening kepala.

kat photobucket kalau nk upload gamba kene buat acc dlu kan?

kalau kat imageshack.us tkyh buat acc.

ohohohoh~

Ateika said...

ohh. boleh ke? tak pernah pulak aku try.

ha'a. sbb tu aku ckp suke hati nk gune image hoster ape. aku gune photobucket sbb sng kalau aku nk gune background yg lme2 balek, takpaya upload :D