Friday, March 12, 2010

Differences : Uniques and Views

Assalamualaikum,

*sigh, sigh* rajen Atieqah buat entry tips blogging ek? padahal blog sendiri pun teraburr jeh. maklumlah, bak kata orang cakap tak serupa bikin. pandai bagi tips itu ini. tapi sendiri tak buat sangat. haha, malu malu=.='

okeoke, seperti yg dijanjikan, aku try terangkan pasal blog traffic. ape korang rasa blog traffic tu? hah, tu lah maksud nya ! oh, oke, tak membantu langsung HAHA.

kalau nak disamakan dengan traffic di jalan raya tuh, bole je. traffic kat jalan raya tu, pasal keluar masuk kenderaan di sesuatu jalan tu lah kan? sama je dengan blog. keluar masuk orang kat blog kita.


ini contoh analytics, klik untuk tumbesaran memberangsangkan. sila LOL lah dengan analytic nih. sumbat analytic ni pun untuk terangkan pasal blog traffic jeh.

1. A melawat blog. 1 unique.

2. A melawat blog pada pukul 1.00 dan 1.30. 1 unique + 2 views.

3. A dan B melawat blog. 2 uniques + 2 views.

4. A dan B melawat blog pada pukul 1.00 dan 1.30. 2 uniques + 4 views.

paham tak? itu cara kira traffic guna nuffnang. kalau nak aku bg tips nak naikkan traffic tu ehehe, susa sikit lah. tengok sendiri lah analytic kat atas tu. ehemm, tp boleh je. aku twu nak buat ape utk naekkan traffic, tapi sendiri tak buat, tu yang kebaboom je analytic. HAHA

entry laen kali lah ye?

4 comments:

CripsyCaiHong said...

hahahhaah good la everyday ade meningkat

Ateika said...

hahaha thnkyou :)

m_zulfikrie said...

kalo nuffnang tu boleh earn dgn traffic, sgt la mudah nk earn..huhu..xsusah pon if stakat nk traffic je..yg ssh tu nk dpt klik..huu..xssh pon nk dpt traffic kalo stakat nk lbey seratus dlm sehari..caya x??hehe =P

Ateika said...

mmg la yg susa tu dpt klik, tp naek kan traffic, baru bole naekkakn klik. :D

aa, tak cye sgt lahh. haha.