Friday, August 27, 2010

Add Facebook Like button

ssalamualaikum,

Saya dah Facebook like button, kalau baik, klik lah. Kalau tak baik pun klik lah =.= Okay, motif button tu ada just nak tahu ada orang suka tak entry-entry dekat sini. Tanpa segan silu klik lah. Kalau tak nak takpe, tiada paksaan :)



Tutorial untuk facebook like button:

1. Log in dan pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML

2. Klik Expand Widget Templates check box



3. Cari code ini dalam HTML anda


4. Letakkan code Facebook Like button
  • Sebelum code di atas jika ingin button sebelum post
  • Selepas code di atas jika ingin button selepas post



5. Pilih Like button. Cari code layout= VALUE dalam code Like button. dan tukarkan VALUE kepada jenis Like button yang anda nak.
Like button type Query Value
standard like button layout standard
facebook count like button layout button_count
standard like button dark colorscheme dark

6. Preview.

7. Kalau suka, klik save dan enjoy.

8. Sekian :)

5 comments:

Mαssss said...

Ehh. code tuu "data:post:body" tu kan, mana nak cari? da laa panjang gilaa html nye. huhu T.T

Ateika said...

sape suruh mas cari secara manual. sampai esok pun tak jumpe. HAHA.

Kalau guna firefox, kat atasss kiri, klik kat edit then, klik find. letak lah code tersebut, selamat mencuba :D

Mαssss said...

lahhhh. patotla. sakit mata mencari.
huhu. ok2. thanks :D

Ateika said...

haha. welcome :D

Syud Wada said...

baru nak try :) thankss for the info okayy .