Monday, November 22, 2010

Light leak Photoshop Effect

Assalamualaikum!

Photoshop effect kedua fav saya selepas vintage effect, dreamy rainbow effect. Atau saya panggil light-leak effect sbb nampak macam light-leaked film.


Percubaan pertama


Percubaan kedua

Ahah, mula-mula ingat susah mana lah kan buat effect ni. Simple jeh rupanya, lagi senang dari vintage effect yang saya suka buat sebab senang tu XD

Here's how its done :

1. Pilih gambar yang hendak diedit



2. Layer baru, buat gradient guna Gradient tools, guna 2 - 3 warna


Saya pilih Blue, yellow, pink gradient

3. Letak layer tu atas gambar tadi dan set blend mode yang sesuai, soft light, hard light, vivid light, linear light, pin light. Adjust opacity.


dan TADAAA! XD

Lebih kurang mcm tu lah, kalau ada pape nak tanye,tinggalkan kat comment entry ini

Sekian,
Ateika

2 comments:

Qyra Yuuri ♥ said...

eh, ade pink lah!
I LIKE !

haha~

Ateika said...

knp dgn kau? pink tu sikit jehhhhhhhhhhhhhhh XD