Tuesday, February 11, 2014

To Emphasize

Assalamualaikum.

"Kau tengok perempuan alim tu. Masyaa Allah, tudung labuh. Pakai handsock. Pakai stokin. Masyaa Allah. Bidadari syurga!"

"Muslimahnya. Boleh buat isteri kan?"

Dialog yang macam pernah dengar? Rasa macam biasa kan? Nampak salahnya? Alhamdulillah kalau nampak. Anda manusia terpilih. Kekeke. Yang tak nampak macam mana? Jangan risau, jangan cuak, jangan gelabah. Anda juga insan terpilih.

Wahai sahabat, pengarang jantung hati sekalian. Apakah maksud ALIM? Daripada Asmaul Husna - sembilan puluh sembilan (99) asma (nama) Allah Subhanahu wa ta'ala, Al-Alim (العليم) bermaksud Maha Mengetahui (memiliki ilmu).

Dah dapat point saya? Belum. Okay terus baca. 


Apabila ditekankan perkataan mengetahui atau memiliki ilmu tu, mari kita baca balik dialog tadi, ada perkataan perempuan alim, dan pakaiannya yang Alhamdulillah menutup aurat. Maafkan saya kalau saya salah, tetapi itu bukan kayu pengukur tahap alimnya seseorang insan.

Maafkan saya sekali lagi jika silap. Tetapi hijrahnya seseorang yang jahil itu ke Islam, kembalinya seseorang itu ke Islam, bukan terus nah dia alim. Tetapi hanya sekadar seorang manusia jahil yang sedar akan jahilnya dia.

Dan terdapat dua jenis jahil di sini yang saya ingin tekankan :

1. Orang jahil yang sedar akan kejahilannya tidak malu untuk mengaku akan kejahilannya dan tidak malu untuk bertanya kepada orang yang lebih tahu darinya dan orang sebegini akan sentiasa berusaha untuk menambahkan ilmunya demi mengharapkan keredhaan Allah. Insyaa Allah

2. Orang jahil yang TIDAK sedar akan kejahilannya lalu merasakan mereka lebih bijak dari orang lain. Golongan seperti ini pantang ditegur dan takkan menerima pandangan orang lain lantaran mereka merasakan, mereka lebih bijak dan lebih banyak ilmu dari orang yang menegur. Dalam istilah fiqh golongan ini dikenali sebagai Jahil Murokkab.

Mari muhasabah?

Wallahualam.


No comments: